Kumpulan Soal Narrative Text SMA dan Pembahasan

.

iTapuih.com - Kumpulan Soal Narrative Text SMA dan Pembahasan. Narrative Text adalah salah satu jenis teks yang menceritakan sesuatu yang imajinatif atau sesuatu yang hanya bersifat khayalan belaka dengan tujuan untuk menghibur pembaca atau pendengar. Pada postingan kali ini saya akan membagikan tentang Kumpulan Contoh Soal Narrative Text Untuk SMA dan Pembahasan. Kumpulan soal Narrative Text berikut ini saya kumpulkan dari berbagai naskah soal UN Bahasa Inggris SMA. Untuk lebih jelasnya Anda bisa kunjungi link berikut ini Pembahasan Soal UN Bahasa Inggris SMP dan SMA (2009-2017) Semoga kumpulan soal-soal berikut ini dapat membantu kita untuk meningkatkan kemampuan dalam Bahasa Inggris.


The following text is for questions 1 to 3.
Once upon a time there lived as neighbours, a bear and a rabbit. The rabbit was a good short, and the bear, being very clumsy, could not use the arrow to good advantage. The bear would call over the rabbit and asked the rabbit to take his bow and arrows and came with the bear to the other side of the hill. The rabbit, fearing to arouse the bear's anger by refusing, consented and went with the bear and shot enough buffalo to satisfy the hungry family. Indeed, he shot and killed so many that there was lots of meat left after the bear and his family had loaded themselves, and packed all they could carry home. The bear was very gluttonous and did not want the rabbit to get any of the meat, so the poor rabbit could not even taste the blood from the butchering, as the bear would throw earth on the blood and dry it up. Poor rabbit would have to go home hungry after his hard day's work.

The bear was the father of five children. The youngest child was very kind to the rabbit. The mother bear, knowing that her youngest child was very hearty eater, always gave him an extra large piece of meat, but the youngest child didn't eat. He would take it outside with him and pretend to play ball with it, kicking it toward the rabbit's house, and when he got close to the door he would give the meat with such a great kick, that it would fly into the rabbit's house and in this way the poor rabbit would get his meal unknown to the papa bear.
1. The poor rabbit didn't taste any of the meat because ....
     A. They are already given to the butcher
     B. They are eaten by the youngest bear
     C. The bear carried all the meat home
     D. They are already dried up
     E. The bear ate all the meat

2. Which statement is NOT TRUE according to the text ....
     A. The papa bear was not very kind to the rabbit
     B. The rabbit got nothing from his shooting
     C. The mother bear always gives her youngest extra meat
     D. The papa bear didn't like giving the rabbit some meat
     E. The papa bear knew that his youngest child gave the rabbit some

3. The story teach us that ....
     A. Poverty makes people suffer
     B. We must keep our promise
     C. Being greedy makes other people happy
     D. People should love each other
     E. We must keep our relationship with others

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 1 sampai 3.
1. Jawabannya ada pada kalimat “He shot and killed so many that there was lots of meat left after the bear and his family had loaded themselves, and packed all they could carry home dan bahkan dalam buruannya pun dikeringkan oleh si bear dengan menimbunnya dengan tanah. Maka yang paling tepat adalah The bear carried all the meat home.
Jawaban: C

2. Pernyataan kalimat yang tidak terdapat dalam teks adalah The papa bear knew that his youngest child gave the rabbit some meat.
Jawaban: E

3. Dalam teks terebut diajarkan nilai moral untuk saling menjaga hubungan dengan sesama. Jawaban yang tepat adalah We must keep our relationship with others.
Jawaban: E

The following text is for questions 4 to 7.
A farmer came across a bird with a broken wing. He picked it up, took it home and looked after it lovingly, even though his wife complained bitterly about his wasting too much time on the creature.

After some time, the wing mended and, because the bird did not want the farmer to have kept on arguing with his wife all the time, it decided to go back to its nest.

When the farmer discovered that the bird was gone, he was so upset that he went out to look for it. Eventually, he found it again, and was greeted happily by the whole family of the bird. As a sign of their thanks for his care and attention, the birds gave him a little box, and told him not to open it until he got home.

To his surprise, the farmer found the box full of precious stones. When his wife saw them, she decided that she too deserved a reward, and she went to see the birds. The birds give her a little casket, but this one was full of devils. The devils jumped on her as soon as she opened the casket and chased her away.

Left alone, the farmer went to live near his friend, the bird. There he built a hut of perfumed wood, and the birds decorated it with fl owers of every kind.
4. Which of the following statements do you agree with?
     A. The farmer chased his wife away
     B. The farmer lived happily with his wife
     C. The farmer’s wife took care of the bird
     D. The bird was very thankful to the farmer
     E. The farmer’s wife was a very kind woman

5. The farmer’s new hut was ....
     A. Well furnished
     B. Built by the birds
     C. A gift from the bird
     D. Decorated luxuriously
     E. Built of perfumed wood

6. What do we learn from the text?
     A. A gift shows kindness
     B. Sufferings bring happiness
     C. Arguing makes you distressed
     D. A good deed deserves a reward
     E. Having no heart makes you isolated

7. What is the main information discussed the third paragraph?
     A. The bird left the farmer
     B. The birds welcomed the farmer
     C. The farmer got a little casket from the birds
     D. The farmer was so angry and went out to find the bird
     E. The farmer was happy having got a box of precious stones

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 4 sampai 7.
4. Pertanyaan pada soal "Which of the following statements do you agree with?" (Pernyataan mana dari beberapa pernyataan berikut yang anda setuju?) Jadi, pernyataan yang sesuai dengan isi bacaan adalah The bird was very thankful to the farmer.
Jawaban: D

5. Pernyataan yang menunjukkan keadaan rumah baru petani, bisa dilihat pada paragraf terakhir. Yaltu, pada kalimat "There he built a hut of perfumed wood. ..." (Di sana dia membangun sebuah gubuk/rumah dengan kayu wangi, ...). Jawaban yang tepat adalah Built of perfumed wood.
Jawaban: E

6. Pelajaran yang dapat diambil dan cerita dalam teks adalah bahwa ‘Setiap perbuatan baik akan mendapatkan pembalasan yang baik.’
Terjemahan dari masing-masing pilihan:
A. Hadiah menunjukkan kebaikan
B. Pendentaan membawa kebahagiaan.
C. Bertengkar membuat kita tertekan
D. Perbuatan balk akan mendapatkan balasan balk
E. Tidak punya halt membuat Anda terasing
Maka jawaban yang tepat adalah A good deed deserves a reward.
Jawaban: D

7. Informasi utama paragraf ke-3 adalah burung-burung menyambut gembira kedatangan petani itu. Pilihan yang tepat adalah The birds welcomed the farmer.
Jawaban: B

The following text is for questions 8 and 9.
Once, a cap seller was passing through a jungle. He was dead tired and needed to rest. Then, he stopped spread a cloth under a tree. He placed his bag of caps near him and lay down with his cap on his head.

The cap seller had a sound sleep for one hour. When he got up, the fi rst thing he did was to look into his bag. He was startled when he foud all his caps were not there. He was wondering where they could have gone. Indeed, he was greatly puzzled.

When he looked up sky, he was very surprised to see monkeys sitting on the branches of a tree, each wearing a cap on his head. They had evidently done it to imitate him.

He decided to get his caps back by making a humble request to the monkeys. In return, the monkeys only made faces of him. When he began to make gestures, even when he raised his fi st towards them to threaten them, they also imitated him.

At last he hit upon a clever idea. “Monkeys are a great imitator,” he thought. So he took off his own cap and threw it down on the ground. As he had expected, all the monkeys took off the caps threw them down on the ground. Quickly he stood up and collected the caps, put them back into his bag and went away.
8. Why was each monkey wearing a cap on their head?
     A. They liked them
     B. They liked wearing caps
     C. They were imitating the cap seller
     D. They were teasing the cap seller
     E. They had stolen the caps

9. What is the moral value of the text?
     A. Monkeys are clever animals
     B. Put your belongings in a safe place
     C. Kindness must be possessed by everyone
     D. Foolishness is a source of faulty
     E. You have to know who you are talking to

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 8 dan 9.
8. Kalimat tanya "Why was each monkey wearing a cap on their head?' menanyakan (Alasan setiap kera memakai topi di kepalanya). Kalimat "They had evidently done it to imitate him" menjelaskan bahwa kera-kera tersebut ternyata telah melakukan itu untuk meniru penjual topi. Jadi, alasan kera memakai topi di kepala mereka adalah mereka sedang menirukan penjual topi tersebut They were imitating the cap seller
Jawaban: C

9. Kalimat "What is the moral value of the text" menanyakan "nilai moral dari teks tersebut". Pada kalimat "Monkeys are a great imitator, he thought" menjelaskan bahwa penjual topi berpikir kalau kera adalah peniru yang hebat. Dari teks, nilai moral yang bisa didapat adalah kita harus berpikir siapa yang kita hadapi atau siapa lawan bicara kita You have to know who you are talking to.
Jawaban: E

Demikianlah postingan saya kali ini tentang Kumpulan Soal Narrative Text SMA dan Pembahasan. Semoga postingan ini bermanfaat dan jangan lupa share ya.


Sumber https://www.itapuih.com/

Posting Komentar