Contoh Soal Bahasa Inggris Kelas 9 SMP Beserta Jawaban

Materi Kuliah - Soal Bahasa Inggris Kelas IX SMP Beserta Jawaban. Pada kesempatan kali ini saya akan berbagi tentang kumpulan soal-soal untuk kelas IX SMP Beserta Jawaban. Soal-soal kali ini terdiri dari 25 pertanyaan berupa pilihan ganda (Multiple choice test). Untuk melihat kunci jawaban dari soal-soal berikut ini kamu bisa klik tombol "kunci jawaban" pada bagian paling bawah. Semoga soal-soal yang saya hadirkan ini dapat meningkatkan kemampuan bahasa Inggris kita. Bagi guru, soal-soal ini bisa dimanfaatkan sebaik mungkin.


Read the text and answer questions 1 to 3.
Last week, Mr ariyanto and his family had a picnic. They went to Sanur and Kuta Beach. They left by car at four in the afternoon. Mr Ariyanto drove his car carefully. They arrive at Sanur at six in the evening. Then they went to a motel near Sanur Beach, They spent the night there.

The next day they went to Sanur Beach. They went there on foot because the motel is not more than a kilometer from the beach. They started early in the morning because they wanted to see sun rise. After the sun rose, they enjoyed other activities. Mr Ariyanto and his wife looked at a tourist painting in a small gallery. Their children enjoyed a boat trip. There were glad because they had never done it before. At ten o’clock they went back to the motel. They stayed and had lunch there.

At four in the afternoon, they left for Kuta Beach. They went there by car. Then they walked along the seashore. They saw some foreign tourists lay on the sand and had a massage, other were surfing. They spent two hour on Kuta Beach.

1. Why did they go to the beach early in the morning?
A. Enjoying a boat trip
B. Looking at paintings
C. Seeing the sun rise
D. Ordering the lunch

2. How long did it take to Mr. Aryanto’s family to Sanur Beach by car?
A. One hour
B. Two hours
C. Three hours
D. Four hours

3. “They stayed and had lunch there” (paragraph 2)
The underlined word refers to …
A. Motel
B. Gallery
C. Sanur Beach
D. Kuta Beach

Read the text and answer questions 4 to 8.
WHY DO HAWK HUNT CHICKS?

Once upon a time, a hawk fell in love with a hen. The hawk flew down from the sky and asked the hen, “will you marry me?”

The hen loved the brave, strong hawk and wished to marry him. But she said, “I cannot fly high as you can. If you give me time, I may learn to fly as high as you. Then we can fly together.

The hawk agreed. Before he went away, he gave the hen a ring. “This is to show that you have promised to marry a rooster: 50, when the rooster saw the ring, he became very angry. “Throw that ring a way at once!” shouted the rooster. The hen was so frightened at the rooster’s anger that she threw away the ring immediately.

When the hawk came a few month’s later, the hen told him the truth. The hawk was so furious that he cursed then hen, “why didn’t you tell me earlier?” now, you’ll always be scratching the earth, and I’ll always be flying above to catch your children.” Said the hawk.

4. Why did the hawk curse the hen?
A. The hen didn’t tell him the truth
B. The hen couldn’t fly as high as the hawk
C. The hawk didn’t want to marry the hen
D. The hawk couldn’t catch the hen children

5. Which statement is TRUE based on the story above?
A. The rooster gave the hen a ring
B. The rooster saw the hen wearing the ring
C. The rooster taught the hen flying in the sky
D. The rooster saw the hen walking with the hawk

6. “The hen loved the brave, the strong hawk …” (paragraph 2)
  What is antonym of the underline word?
A. Bold
B. Weak
C. Fear
D. Angry

7. The hawk flew down from the sky and asked the hen,” will you marry me?”(paragraph 1).
What does the underlined utterance mean?
A. The hen wanted to marry the hawk
B. The hen refused to marry the hawk
C. The hawk proposed the hen to be his wife
D. The hawk wanted to marry the hen at the sky

8. What can we learn from the story above?
A. Never say the truth
B. Do not ever lie to others
C. Never be a loyal person
D. It’s not important being honest

Read the text and answer questions 9 to 12.
Doctor is a popular job. It takes a great responsibility to work as a doctor. Minor mistakes made by a doctor can bring the lost of a patient.

There are a lot of jobs that doctors must do. They are expected to evaluate symptoms and run a test to determine what is wrong with a patient. If a. doctor does not know off handedly what the diagnosis should be, it is his or her responsibility to do the necessary research.

Notes are kept on each patient to ensure that any medical professional can walk into a room and know what has been done in the past. It is also a way to track the patients' progress during recovery.
Writing prescriptions is a major part of doctors' jobs. They must know how much medicine to prescribe based on the patient's history; they also need to know how two drugs can interact with one another.

A doctor needs to know not only how to treat the current conditions, but also how to advise the patient on how to prevent another occurrence.

9. What is mainly discussed in the text above?
A. The duties of a doctor
B. Getting a job as a doctor
C. Vacancy for a doctor position
D. The success of being a doctor

10. Why does a doctor keep a note on their patients?
A. To know how to prescribe certain drugs to the patients
B. To track the patients' improvements and complaints
C. To cure the patients' certain illnesses
D. To ensure the health of the patients

11. "It is also a way to track patients' ..... (paragraph 3, line 8)
The synonym of the underlined word is ....
A. To follow
B. To pursue
C. To apprehend
D. To capture

12. What is the purpose of this text?
A. To practice the doctor's job
B. To explain the doctor's profession
C. To educate the doctors in their job
D. To describe a doctor's jobs and responsibilities

Read the text and answer questions 13 to 15.
HOW TO MAKE JELLY

Making jelly is very simple by following these directions you will need one packet of jelly crystals, a 500 ml jug 250 ml of boiling water, 200 ml of cold water, and a bow!

1. Empty contents of packets of jelly crystals in the jug.
2. Add boiling water
3. Stir well until crystals dissolve
4. Add the cold water and stir
5. Pour mixture into a bow!
6. Refrigerate until it firm

13. What does the writer mean with the text?
A. To persuade the readers buying the jelly.
B. To inform the readers the step of making jelly.
C. To explain the readers what the good jelly is.
D. To suggest the readers consuming jelly everyday.

14. What do you have to do after the second step?
A. Add boiling water
B. Add the cold water
C. Refrigerate until it firm
D. Stir well until crystal dissolve

15. “a 500 ml jug, 250 ml of boiling water, …” (line 3)
The underline phrase means…
A. Hot water
B. Cold water
C. Warm water
D. Fresh Water

Read the text and answer questions 16 to 19.
Jawa Timur Park

For people in East Java, Jatim Park may have been heard many times because it is one of the famous tourist objects in East Java province. Jatim Park offers a recreation pace as well as a study center. Jatim Park is located at Jl. Kartika 2 Barn, East Java. The location is easy to reach because it is only 2,5 kilometers from Batu. This tourist object is about 22 hectares in width.

Visitors can enjoy more then 36 kinds of facilities that will entertain and educate them. After passing the gate, the visitor will find Galvy Nusantara, continue further we will step into Taman Sejarah which display the miniature size of famous landmark in East Java like Sumberawan Tample, Custom House of Kiai Hasan Besari Pnorogo and Sumerawan Statue.

Another facility that can be enjoyd is Agro Park. This area has an array of rare crops, fruits and animal diorama which con-sist of unique animals that have been con-served. Jatim Park is suitable for family and school recreation. The recreation area sites offer precious tour as an alternative media of study.

16. How many facility can be enjoyed by visitors?
A. Two
B. Five
C. Twenty two
D. Thirty six

17. What does Jatim Park offer?
A. A place at Jl. Kertika no 2 East Java
B. A place for recreation and a study center
C. 22 hectares land used for used for Kiai Hasan’s  house
D. A sports center for family and students

18. What is the main idea of the second paragraph?
A. Gallery Nusantara area located next to the gate
B. East Java’s temple is displayed in minia-ture size
C. There are a lot facilities in Jatim Park
D. The Sumberawan Statue is a tourist ob-ject in Jatim  Park

19. “The recreation area sites offer precious tour … “(Paragraph 3).
The underline word is closest in  meaning to …
A. Important
B. Valuable
C. Cheap
D. Good

Read the text and answer questions 20 to 21.
You are invited to a Birthday Party
BRIAN O’CORNOR is turning thirteen

Saturday, September 8th
Four o’clock in the afternoon

In Lezat Restaurant
Jl. Pahlawan No.2

20. What time will the party be held?
A. 2 pm
B. 3 pm
C. 4 pm
D. 5 pm

21. What is the purpose of the text above?
A. To inform the readers about the Brian’s house location.
B. To ask the readers joining the Brian’s party.
C. To persuade the readers gathering in the Brian’s house.
D. To suggest the readers leaving the Brian’s party

22. Arrange the following sentences into a good paragraph
1. It all happened very quickly, people just stood and watched.
2. A car stopped outside the shop, and two men go out.
3. He threw the brick at the windows and smashed it.
4. They had masks on.
5. One of them held a brick in his hand.
6. One man took the coats from the window and the other put them in the back of the car.
The correct arrangement of the sentences is .....
A. 2  -  3  -  4  -  1  -  6  -  5
B. 2  -  4  -  5  -  3  -  6  -  1
C. 2  -  4  -  6  -  3  -  1  -  5
D. 3  -  4  -  5  -  6  -  2  -  1

Read the text and answer questions 23 to 25.
A tiger once caught a fox while hunting for food. The fox was very bold. “I am the king of the forest,” he said. But the tiger grew ……. (23) and said that he would eat the fox at once. “If you don’t believe me, come for a walk with me, “answered the fox quite calmly. “You’ll soon see whether all the other animals are afraid of me or not. “Tiger agreed to go with the fox. …….. (24) all the animals saw them coming ………… (25) ran away as fast as they could. The tiger never found out that animals were really frightened of him and the fox.

23.
A. Righted
B. Quite friendly
C. Very angry
D. Very strong

24.
A. If
B. So
C. Because
D. When

25.
A. He
B. She
C. It
D. They


Lihat Kunci Jawaban

1. C
2. B
3. A
4. A
5. B
6. B
7. C
8. B
9. A
10. B
11. B
12. D
13. B
14. D
15. A
16. D
17. C
18. C
19. B
20. C
21. B
22. B
23. C
24. D
25. D

Demikianlah artikel tentang "Soal Bahasa Inggris Kelas IX SMP Beserta Jawaban". Klik tombol Lihat Kunci Jawaban untuk melihat kunci jawabannya.
LihatTutupKomentar