Kumpulan Soal Descriptive Text SMA dan Pembahasan

.

iTapuih.com - Kumpulan Soal Descriptive Text SMA dan Pembahasan. Descriptive text adalah salah satu jenis teks yang menjelaskan dan mendeskripsikan tentang suatu hal (benda, orang, tempat) baik bentuknya, sifat-sifatnya, jumlahnya dan lain-lain. Pada postingan kali ini saya akan membagikan tentang Kumpulan Contoh Soal Descriptive Text Untuk SMA dan Pembahasan. Kumpulan soal Descriptive Text berikut ini saya kumpulkan dari berbagai naskah soal UN Bahasa Inggris SMA. Untuk lebih jelasnya Anda bisa kunjungi link berikut ini Pembahasan Soal UN Bahasa Inggris SMP dan SMA (2009-2017) Semoga kumpulan soal-soal berikut ini dapat membantu kita untuk meningkatkan kemampuan dalam Bahasa Inggris.


The following text is for questions 1 to 5.
If you get up early in the morning you will see an unusual sight. In city parks and in city streets, lot of boys and girls, or men and women are already up and busy. But they are not working or going anywhere. They are exercising. Some are playing football or badminton and some others are jogging. What is jogging?

Jogging is a gentle running. Why is jogging so popular today? Why do people jog? People jog to relax themselves, to keep themselves fi t, or simply to enjoy themselves. Our world today is a world where life is comfortable and easy for many city people. Fast buses, cars, or motorcycles take us to work or to school. Lifts carry us quickly from one fl oor to another in large buildings. So many people get very little exercise.

What do you need to start jogging? You only need a pair of running shoes, an old pair or jeans or shorts, a sweater, and a little courage. Don’t be embarrased if you meet your neighbour as you return home, hot and tired. When you begin jogging, start by running some of the way and then walking. Don’t jog too far to begin with and jog slowly. Once you develop a regular jogging programme, you will feel fi t and well, and you will be ready to start a busy day feeling fresh and awake.

Next time you are at the swimmingpool, look at the poeple around you, especially those who are over thirty. How many of them have a fat stomach? Now you understand why more people today go jogging or do some other sort of exercises.
1. Which of the following titles is suitable for the text above?
     A. An Easy and Cheap Sports
     B. How to Lose Stomach Fat
     C. Having Comfortable Life
     D. Jogging, a Gentle Running
     E. City Parks

2. What will a jogger feel after having a regular jogging programme?
     A. Well and fit
     B. Strong and fat
     C. Fat and clumsy
     D. Weak and stressed
     E. Tired and exhausted

3. From the text, we know that ....
     A. Jogging programme means extra exercise for city people
     B. Jogging will need extra sport equipment to use
     C. People get many exercises in easy and comfortable life
     D. Jogging can make people relax
     E. The neighbour will be embarrassing to see us jogging

4. The communicative purpose of the text is ....
     A. To show the steps of jogging
     B. To analyze what jogging is
     C. To discuss about jogging
     D. To see if jogging works
     E. To tell what jogging is

5. “... you will see an unusual sight.” (Paragraph 1)
What is the synonym of the underlined word?
     A. Strange
     B. Popular
     C. Regular
     D. Common
     E. Traditional

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 1 sampai 5.
1. Secara keseluruhan, teks membicarakan jogging, berupa lari-lari kecil Jogging, a gentle running
Jawaban: D

2. Seperti dinyatakan kalimat terakhir paragraf 3: "Once you develop a regular jogging programme, you will feel fit and well, and ...", setelah melakukan program jogging yang teratur (after having a regular jogging programme), yang akan kita rasakan adalah segar dan bugar Well and fit.
Jawaban: A

3. Pernyataan yang sejalan dengan informasi dalam teks terdapat pada opsi (D) Jogging can make people relax (jogging dapat membuat orang rileks) ini diisyaratkan pada kalimat ke-4 paragraf 2: "People jog to relax themselves ..." (orang jogging untuk berrileks). Jadi, jawaban yang tepat adalah Jogging can make people relax.
Jawaban: D

4. Dari kalimat topik: "What is jogging?" pada akhir paragraf 1 serta Jawaban dan penjelasan akan pertanyaan kalimat topik tadi di paragraf 2, 3 dan 4; kita dapat berkesimpulan bahwa tujuan komunikatif teks tersebut adalah untuk memaparkan apa jogging itu To tell what jogging is
Jawaban: E

5. Kata unusual, yang memiliki arti (tidak biasa atau aneh), berpengertian sama dengan kata strange. Kata pada opsi lain masing-masing memiliki arti: popular (populer) regular (umum) common (umum) dan traditional (tradisionil). Sinonim unusual adalah Strange.
Jawaban: A

The following text is for questions 6 to 8.
Kapoposang is one of the largest of the Spermonde Islands, around 70 km northwest of Makassar, South Sulawesi. Kapoposang covers an area of around 50.000 hectares and is inhabited by around 100 families. Several other islands, both inhabited and uninhabited, lie near Kapoposang. The larger ones include Papandangan, Kondongbali, Suranti, and Tambakulu.

Kapoposang and the nearby islands were declared a Nature Tourism Park by the Departement of Forestry in 1999. Diving has been an important activity at Kapoposang. There were so few local divers at the time, and because of the distance from other wellknown diving areas in Indonesia, Kapoposang has basically remained a secret.

The best time to visit Kapoposang is between April and November, when the seas are calm, the weather favorable, and the wind less fi erce than in the other months. The trip takes two hours by speedboat; the ocean breezes help to cool your skin in the hot morning sun. As you approach Pulau Kapoposang, you see the deep blue water, which suddenly meets an expanse of coral reefs between extensive shallows with white sands in the seabed. Sea grass also grows lushly near the shore. The sea bed at Kapoposang has a unique composition; near the island are some quite shallow contours, and then suddenly steep underwater cliffs leading to seemingly endless depths. The water is very clear, you can expect underwater visibility of over 15 meters – ideal condition for divers.
6. The text is about ....
     A. Kapoposang and the surrounding islands
     B. Kapoposang as a diving spot
     C. Kapoposang as a very popular tourist spot
     D. Kapoposang as a secret area
     E. Kapoposang and the weather

7. Where is Kapoposang located?
     A. In the Nature Tourism Park of Makassar
     B. Next to Makassar, South Sulawesi
     C. In the Spermonde Islands
     D. Among the big islands near Makassar
     E. Very close, to the north of Spermonde

8. We know from the text that ....
     A. There are very few divers in the island
     B. Hundreds of families live in the island
     C. Kapoposang has a large area of coral reefs
     D. Kapoposang always has good weather
     E. Kapoposang is surrounded by deep blue waters

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 6 sampai 8.
6. Kalimat "The text is about ...." mempunyai arti (teks tersebut tentang ....) Perhatikan kalimat "The water is very clear, you can expect underwater visibility of over 15 meters - ideal condition for divers" menjelaskan bahwa (Kapoposang mempunyai air laut yang jernih; kits dapat menduga jarak penglihatan di atas 15 meter - kondisi yang ideal untuk penyelam). Jadi, teks tersebut menunjukkan bahwa Kapoposang sebagai tempat untuk menyelam Kapoposang as a diving spot.
Jawaban: B

7. Kalimat "Where is Kapoposang located?' menanyakan (Dimana lokasi Kapoposang). Perhatikan kalimat "Kapoposang is one of the largest of the Spermonde Islands, around 70 km northwest of Makassar, South Sulawesi" menjelaskan bahwa (Kapoposang adalah salah satu Pulau Spermonde yang terbesar, sekitar 70 km barat laut Makassar, Sulawesi Selatan). Jadi, letak Kapoposang adalah Next to Makassar, South Sulawesi.
Jawaban: B

8. Kalimat “We know from the text that ..." mempunyai arti "Kita mengetahui dari teks bahwa ..." Pada kalimat "There were so few local divers at the time, and because of the distance from other well-known diving areas in Indonesia, Kapoposang has basically remained a secret” menjelaskan bahwa ada sangat sedikit penyelam waktu itu, dan karena jarak dari area diving lain yang telah diketahui di Indonesia, Kapoposang pada dasarnya telah menjadi rahasia. Jadi, dari teks diketahui bahwa ada sangat sedikit penyelam di pulau tersebut There are very few divers in the island.
Jawaban: A

The following text is for questions 9 to 11.
Kaka was born in Brazilia. From age 4 to 7, his family lived in Cuiaba, following his father, a civil engineer. At age 7, the family moved to the city of Sao Paulo, in the neighborhood of Morumbi, near the stadium of Sao Paulo FC. As FIFA says,” Kaka fails to fit the Brazilia stereo type of the kid from the Favela who first played the game in the street with a ball made from rags. Coming from comfortable and cultured family, Kaka kept up his studies as long as they were compatible with his profession.”

His talent was soon recognized. A professor called the family and suggested enrolling him in a football school. At age 8, Kaka was playing with Sao Paulo FC, where he succeeded in all categories. At age 14, Kaka used to wake up two hours early, to keep up with his studies. Kaka meneged to conclude the intermediary cycle (eleven years) in Brazil, before dedicating exclusively to football.

In 2006, only 24 years old, Kaka was one of the main Brazilian players in the World Cup. Despite the abundance of good players, coach Carlos Alberto Parreira already said that Kaka would stars as a principle. The groups formed by Kaka, Ronaldinho, Ronaldo, and Adriano was called “the Magic Square” by Brazilian media fans.
9. Having recognized Kaka’s talent, the professor suggested that ... in the football school.
     A. He become a supervisor
     B. He enroll as a member
     C. He accommodate
     D. He practice more
     E. He spend his free time

10. The main idea of paragraph 3 is ....
     A. His talent was soon recognized
     B. Kaka would stars as a principle
     C. “Magic Square” was formed by Kaka, Ronaldinho, Ronaldo, and Adriano
     D. A professor suggested Kaka’s family enrolling him in a football school
     E. Kaka was one of the main Brazilian players in the World Cup

11. “His talent was soon recognized.” (paragraph 2) The underling word is closest in meaning to....
     A. Predicted
     B. Registered
     C. Managed
     D. Succeeded
     E. Identified

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 9 sampai 11.
9. Profesor menyarankan agar Kaka didaftarkan di sekolah sepak bola ketika bakatnya mulai diketahui. Perhatikan kalimat berikut: "His talent was soon recognized. A professor called the family and suggested enrolling him in a football school." (Bakatnya segera diketahui. Seorang professor memanggil keluarganya dan menyarankan untuk mendaftarkan dia di sebuah sekolah sepak bola.) Maka, pilihan yang tepat adalah He enroll as a member.
Jawaban: B

10. Gagasan utama paragraf 3 bisa dilihat dari bagian awal paragraf tersebut: "In 2006, only 24 years old, Kaka was one of the main Brazilian players in the World Cup." (Pada tahun 2006, dalam usia masih 24 tahun, Kaka merupakan salah satu dari pemain utama Brasilia dalam Piala Dunia.) Kaka was one of the main Brazilian players in the World Cup.
Jawaban: E

11. Kata yang digaris bawahi dalam teks "recognized" berarti (dikenali/diketahui) predicted (diprediksi) registered (terdaftar) managed (dikelela) succeeded (berhasil) identified (diidentifikasi/dikenali) Jadi, sinonim dari kata "recognized" adalah Identified.
Jawaban: E

The following text is for questions 12 and 13.
Luis Lionel Andres Messi, born June 24, 1987, is an Argentina football player for F.0 Barcelona. He is not very tall, mainly, due to the a g problem he had when he was younger. His eyes are brown. He never has short hair.

Lionel Messi started playing football at a very early age in his hometown's Newell's Old Boys. From the age of 11, he suffered from a hormone deficiency and as Lionel's parents were unable to pay for the treatment in Argentina, they decided to move to Barcelona, Spain.

In the 2003-2004 season, When he was still only 16 years old, Messi made his first team debut in a friendly with Porto marked the opening of the new Dragao stadium. The following championship-winning season, Messi made his first appearance in an official match on October 16, 2004, in Barcelona's derby win against at the Olympic Stadium (0-1). And now, in 2010, 2011, and 2012 he are best player in the world with collect 3 Ballon D'Or.
12. According to the text, Messi's parents moved to Barcelona ...
     A. Because they were very poor in Argentina
     B. Because they wanted Messi to be successful in soccer
     C. So that Messi could learn in the best soccer club
     D. To get Messi's health problem cured
     E. To find the best treatment to cure Messi's health problem

13. What is the main idea of the third paragraph?
     A. He hasn't really attractive face, but he's a very good football player.
     B. Lionel Messi is a good player for FC. Barcelona.
     C. His best characteristics are on the foot has competitiveness.
     D. He appears to be a quite good and modest person.
     E. He has long black hair and brown eyes.

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 12 to 13.
12. Pada teks tertulis "Lionel's parents were unable to pay for the treatment in Argentina" Alasan kenapa orang tua Messi pindah ke Barcelona adalah karena orang tuanya tidak mampu membiayai perewatan Messi. Jadi, jawaban yang tepat adalah Because they were very poor in Argentina.
Jawaban: A

13. Ide pokok paragraf ketiga adalah tentang perkembangan Messi dibidang Sepakbola. Jadi, jawaban yang tepat adalah His best characteristics are on the foot has competitiveness.
Jawaban: C

Demikianlah postingan saya kali ini tentang Kumpulan Soal Descriptive Text SMA dan Pembahasan. Semoga postingan ini bermanfaat dan jangan lupa share ya.


Sumber https://www.itapuih.com/

Posting Komentar